Video in e-Learning

Vanaf negen uur komt een enkele cursist bij de opleiding e-Learning het lokaal binnen. De sneeuw die in de nacht gevallen is veroorzaakt lange files. Ieder heeft last om bij Fontys in Eindhoven te komen. Om tien uur start Marcel met een achttal cursisten de sessie. Wat later in de ochtend komen nog enkele groepjes binnengedruppeld en haken bij de sessie aan. Deze keer staat een hele dag “video in e-Learning” op het programma

.

Het gebruik van video in e-Learning neemt hand over hand toe. Met video kun je beter uitleggen door complexe processen te laten zien. Elke minuut wordt momenteel 60 uur aan video op Youtube geplaatst. Naast het gemakkelijker worden van opslag en afspelen is er een verschuiving gaande op gebied van productie van video. Vroeger was dit een klus van enkele grote bedrijven. Binnen het onderwijs zie je steeds meer gebruik gemaakt van eenvoudige videobestanden om studenten te instrueren. De eenvoud van werken met video maakt dit mogelijk.
Marcel neemt ieder mee in de historie van video, van ruwe opname naar script, idee en muziek. Op http://archive.org/ kun je een heel palet aan historische beelden aantreffen. Je gaat daar terug in de tijd op gebied van film en oude websites. In de tijd evolueren video opnamen van zwart wit, 1 perspectief, een beetje of helemaal geen geluid naar video met veel dynamiek, korte scenes, afwisselende standpunten van camera’s, en geluidseffecten. Het gebruik van geluid bij een video is van groot belang. Accepteer geen storende geluiden in een video-opname, dat gaat op enig moment storen. Voor een fatsoenlijke geluidskwaliteit is een externe microfoon zeker aan te bevelen.
Diverse technieken zoals rondlopen met een camera (blair witch project) hebben impact op het leertraject . Ben daarvan bewust . Wij zijn namelijk erg visueel ingesteld. 80% van onze beleving wordt bepaald door vormaspecten als muziek, camera. De inhoud is hoe gek het klinkt ondergeschikt aan deze vormaspecten. Met film kun je tevens, in tegenstelling tot geschreven tekst, emotie over brengen. Je kunt daarvoor ook stopmotion http://www.youtube.com/watch?v=sMoKcsN8wM8 en het fenomeen timelapse http://www.youtube.com/watch?v=UQ_QqtXoyQw inzetten.
Surfnet geeft aan dat met video complexe processen snel inzichtelijk gemaakt worden, 70% van de communicatie verloopt non-verbaal, het medium heeft de grootste geloofwaardigheid (dit in tegenstelling tot de mogelijkheden tot manipulatie van film). Verder hebben we hebben een reflex om naar beweging te kijken en bijna iedereen houdt van film.

Als eerste opdracht dienen we in een twintigtal minuten kwalitatief goede educatieve video’s te verzamelen. Ik liep deze leuke en kwalitatief goede video tegen:

Diverse andere leuke video’s passeren, aan de diverse video’s worden categorieën gehangen: animatie (rsa, common craft) , interview, instructie (uitleg, presentatie) , opnemen (van college, webinar), video interactie (thuis, werkplek irt bedrijfstraining), Schermopname (screencast; maken met camtasia, op screenr.com kun je dit online doen. ) Beoordelingsvideo voor in je portfolio. Bij een video interactie komt het opnemen in de privesfeer van de persoon. Dat legt extra druk op de geïnterviewde. Vooraf een band creëren is essentieel voor je gaat opnemen. Maak duidelijke afspraken met de persoon in kwestie.

interviewimg

Er is in Amerika vastgesteld dat lengte van educatieve video af aan het nemen is. De gemiddelde lengte van 20 minuten verschuift meer naar diverse deelopnames van elk een tweetal minuten. Als de kijker ziet dat de video wat langer duurt krijgt deze de neiging om door te scrollen naar het punt waar het hem om gaat. Via statistieken komt dit soort gegevens met betrekking tot functioneel gebruik van video steeds meer boven water.

Het maken van een video kent een vijftal fases:

  • Fase 1: idee
  • Fase 2: script
  • Fase 3: opnames
  • Fase 4: montage
  • Fase 5: delen

Fase1 : Idee / ontwerp
Waarom kies je voor het idee, heel belangrijk omdat dit het monteren vergemakkelijkt.

Fase 2: Script, draaiboek en storyboard
Marcel legt e.e.a. uit rondom het script: kleine stappen per scene waarin beschreven wordt wat gaat er gebeuren. De persoon die gaat filmen en foto’s maken weet niet wat je wilt. Maak de beschrijving van benodigdheden, visuele en auditieve elementen zodat ieder daar duidelijk weet wat de bedoeling is.
Fase 3:opnames
Van belang is cameravoering.(vertical video syndrome)

De regel van derden: Door het onderwerp niet in het midden te zetten krijg je dynamiek in je film.

regel van derden

Kijkrichting en ruimte: Bij een shot met iemand wegkijkt dien je de persoon die ruimte te geven.

kijkrichting

Beweegrichting: geef in je opnamen ruimte aan je gevoel mbt beweging van die persoon.
Perspectief, vanuit welk perspectief kijk je iemand aan. (vogel, kikker en ooghoogte perspectief)

Regels rondom video-opnamen
Gebruik een statief. Camera is gefixeerd, er is alleen beweging van hetgeen je filmt.
Zoomen: softwarematige zoom geeft een slecht beeld. Het is beter om niet in te zoomen, twee shots zonder zoom levert dan een betere kwaliteit op.
Witbalans : zorg dat wit, echt wit is.
Met perspectiefwisseling veranderd de ruimte en gevoel voor autoriteit.
Maak echt contact door op dezelfde hoogte te filmen.
Van dichtbij opnemen geeft een gevoel van emotie en daardoor grote betrokkenheid.
En natuurlijk geen vinger voor de lens.
Maak vooral gebruik van tussenshots, tussen beginshot en eindshot is dat een tussenfase die je apart vastlegt. (knikken, handen, lachen, dit is een natuurlijke wijze onzichtbaar maken van onvolkomenheden) Geluid loopt door tijdens een tussenshot. Schuiven tussen beeld en geluid.

Tja, movieblunders maken we allemaal..

Fase 4: het monteren
Met de webbased applicatie “wevideo” oefenen we een beetje met het maken van knips, invoegen van muziek, overgangen en tekstballonnen. Van alles is mogelijk met video en de bewerkingen ervan zijn eindeloos. Het gratis account geeft je wat ruimte om te spelen, bij export tref je een watermerk in je video aan. de applicaties Imovie, Pinnacle studio, Adobe premiere, Magix moviemaker en proshow producer kennen deze beperking niet. Marcel geeft tot slot een laatste advies: “Experimenteer en deel, op deze wijze leer je met z’n allen op optimale wijze.”

Aan de slag…..

zp8497586rq

Reacties zijn gesloten.