Themabijeenkomst Social media in onderwijs

Op gebouw Frederiklaan van ROC Eindhoven vond er op 25 mei jl. een thema ochtend social media plaats. Een vijftigtal collegae hadden zich verzameld om kennis en kunde op te doen over twitter, facebook, weblogs, youtube, screencasts en bijbehorende veiligheidsaspecten.

Willem Karssenberg verzorgde de opening in stijl. Met zijn inspiratiekoffertje nam hij ieder mee naar de wereld van het nabije verleden: het cassettebandje, potlood en inktlap passeerden de revue. Vervolgens kwam de zx81 voorloper van de zx spectrum, digitale fotocamera ,cd en dvd om de hoek kijken. Moraal van het verhaal: wij zijn aan de de student verplicht om hem / haar te laten leren met zijn eigen leefomgeving. Een mooie inspirerende opening zo beaamde eenieder!
 
Karel Werschkull verzorgde aansluitend een presentatie over cloud en veiligheid. Diverse aanwezigen krabden achter de oren toen zij zagen dat diverse cruciale datacenters rond de san andreasbreuklijn of in ijsland geplaatst werden. Een aansprekend plaatje van een vulkaan of een door aardbeving verstoord gebouw sprak boekdelen. Klik hier voor de gebruikte powerpoint.
Jan van Stormbroek nam ieder mee naar de wereld van linkedin, facebook en weblogs. Klik hier voor de gebruikte powerpoint.
Dunja van der Kolk, onderwijsgevende van de school voor Mode, bezocht deze workshop en berichtte na afloop: "om de themaochtend kort samen te vatten moet ik zeggen: erg inspirerend. Social Media is iets waar onze studenten zowat mee opgroeien en voor hen is het logisch er wat mee te doen, voor de meeste van ons is dat minder het geval. Wat deze ochtend me gebracht heeft is wat meer inzicht in de lol van Social Media en hoe de beleving van onze studenten is. Het enige nadeel van de ochtend was.. het was veel te snel weer over."

Jan van Stormbroek tijdens zijn presentatie

Marieke grassens verzorgde een workshop social media voor dummies. Klik hier voor de gebruikte powerpoint.
Willy van der Zanden en Tuur Lotstra hebben deze bijeenkomst bezocht. Ze waren van mening dat Marieke vlot en gedreven presenteerde. Vanuit haar eigen ervaringen gaf ze aan hoe je zaken als Twitter nuttig in kunt zetten om tijd te winnen. Ze liet ook zien hoe er op Youtube bijna altijd wel filmpjes te vinden zijn, die je in je les ter variatie en informatie kunt gebruiken. Nieuw voor mij was dat je je ook op filmpjes met een bepaald thema kunt abonneren.
Nuttig!
 
grassens
 
Justin Vijgen liet iedereen kennis maken met het fenomeen mediawijsheid. Klik hier voor de gebruikte powerpoint.
Wilco de Brouwer, medewerker van de dienst I&A bezocht deze workshopen en wist te melden: "Privacy, veiligheid, fraude, copyright. Wat zijn de risico's van sociale media? Veel heb je zelf in de hand maar de risico's volledig uit bannen is niet mogelijk. Bekendheid met de risico's is een goed begin. Justin geeft een aantal voorbeelden van wat er kan gebeuren. Ik heb er een hoop van opgestoken".
 
justin_vijgen
 
Willem Karssenberg trok een volle zaal met het maken van screencasts in het onderwijs. Klik hier voor de gebruikte powerpoint.
Hans van der Heijden, onderwijsgevende aan de school voor Welzijn, Cultuur en Onderwijs bezocht deze workshop. Hans bericht: "De workshop begon met enkele voorbeelden van screencasts van docenten en van Willem zelf. Hij gebruikte de screencasts vaak ook om vragen te beantwoorden. Daarmee kom je ook op de essentie van de screencast. Die is zeer geschikt als instructie voor een les. Succesvol project is Flipping the classroom. Hierbij vindt instructie plaats via een screencast als huiswerk en wordt de tijd in het klaslokaal ten volle benut voor ondersteuning. Allerlei nuttige tips en kleine programmaatjes passeerden de revue. Na de pauze zijn we aan de slag gegaan met het zelf maken van een screencast met behulp van het online programma Screenr. Hiermee had vrijwel iedereen binnen enkele minuten een mini screencast gemaakt. Iedereen was erg enthousiast en er kwamen meteen ideeën naar boven om het toe te passen in de eigen lessen".
trendmatcher
 
Om kwart voor twaalf toog ieder naar de gezamenlijke afsluiting waar de diverse sprekers een bedankje kregen een dik verdiend applaus. Tijdens het slotwoord is er tevens dank uitgesproken richting Kennisnet. Kennisnet heeft het mogelijk gemaakt om Jan van Stormbroek en Willem Karssenberg in Eindhoven te laten presenteren. En daar zijn we als ROC Eindhoven hardstikke blij mee!
 
Deze ochtend is zeker voor herhaling vatbaar!
zp8497586rq

Reacties zijn gesloten.