ROC Eindhoven wordt Summa College

Afgelopen vrijdag was er in het Eindhovens Dagblad en op de website van omroep Brabant te lezen dat met ingang van 1 januari 2013 ROC Eindhoven een andere naam gaat voeren. In de week voorafgaand aan de bekendmaking heeft het volledige personeel hierover een e-mail met berichtgeving gehad.

Summa College: “haal het best uit jezelf”. Dit klinkt de gemiddelde medewerker van ROC Eindhoven goed in de oren. Studenten hoor je vaak nietszeggend zeggen: ”ik zit op “het ROC”. Tijdens de fusieperikelen met ROC Ter Aa is de naam Summa College in een onderzoek onder studenten goed gevallen. Een nieuwe naam, nieuwe eigenheid en nieuw elan. Een nieuwe naam zal niet voor beter onderwijs zorgen, zal mogelijk meer energie en geld kosten dan initieel beraamd is, invoermoment komt nooit gelegen en ieder weet toch alles beter. Het is allemaal een kwestie van afwegen en besluiten.

Veel collega’s zijn begonnen in de tachtig- en negentiger jaren, de tijd dat het Eindhovens beroepsonderwijs erg versplinterd was. Diverse scholen verzorgden onderwijs met als kenmerk een eigen kleinschalig imago en bijbehorende organisatie. Ik gaf destijds les op het Economisch Lyceum Eindhoven (ELE), nu het gebouw aan de Sterrenlaan 6. Later kwam daar het gebouw aan de Sterrenlaan 8 bij. Het ELE had een prima naam, prima imago en dito sfeer.

sterrenlaan6

Als ik me nog kan herinneren bestond destijds naast het ELE, het Technisch Lyceum Eindhoven (TLE), Kempenpoort, het Regionaal Instituut voor Vak- en Beroepsonderwijs (RIVB), het Regionaal Vormingswerk en het Regionaal Educatief Centrum (REC). In 1997 kwam ook het College Opleidingen gezondheidszorg (COG) erbij. Alle genoemde instellingen zijn destijds, voor zover ik weet, bij de ROC vorming opgegaan zijn in het huidig instituut.

De laatste jaren is het algemene begrip ROC in een minder daglicht komen staan. Landelijke kritieken op competentiegericht onderwijs, aantal uren les, verzuimregistratie, slagingspercentages. Alles kan beter en efficiënter. Nagenoeg ieder in Nederland heeft de wijsheid in pacht en weet wat er moet gebeuren. Dit soort landelijke ontwikkelingen zal de drang naar Eindhovens eigenheid best bevorderd hebben.

De aangekondigde naamsverandering in januari 2013 zal wellicht nodig zijn om bij de start van het nieuwe schooljaar bedrijfsvoering, digitale infrastructuur, marketing en communicatie op orde te hebben. In augustus 2013 zal het Summa-College in afgeslankte vorm Middelbaar Beroeps Onderwijs verzorgen.

Hoe dat uitpakt? De tijd zal het leren…..

zp8497586rq

Reacties

ROC Eindhoven wordt Summa College — 2 reacties

  1. Mis ik in je opsomming mijn oud-collega's van de streekschool? Wat belangrijker is: wat bedoel je met "in afgeslankte vorm"? Reorganisatie?

  2. Een van de onderdelen van het RIVB was , naar mijn beste weten, de streekschool. Mocht dat niet zo zijn dient deze natuurlijk toegevoegd te worden. Iemand een idee??

    "In afgeslankte vorm": In augustus dient de klus met een 156 fte in het obp minder geklaard te worden. Dus ja, aardig wat slanker…