Inzet van laptop, ultrabook of een tablet in het onderwijs

In het afgelopen jaar is er binnen onderwijsland heel wat gediscussieerd over de in te zetten hardware tijdens lessen. De standaard verheven laptop werd langzaam maar zeker minder populair. Zwaar, lomp en traag bij de opstart werden classificaties die ik bij diverse instituten in de loop van de tijd voorbij heb zien komen. Diverse vervangers van de laptop zijn momenteel in beeld. In dit bericht bekijken we op hoofdlijnen de hoofdrolspelers en het bijbehorende speelveld van gebruikte devices in het onderwijs.

Toen in 2010 de iPad het licht zag was onderwijsland gecharmeerd van het “nieuwe wonder”. Licht, snel, makkelijk mee te nemen, snel te installeren apps en gecombineerd met de revolutionaire “vingerbesturing” op weg naar een niet te stuiten opmars. Ik zie momenteel diverse managers binnen onderwijsland gebruik maken van een iPad om korte aantekeningen te maken, stukken te lezen en wat te surfen. In de klaslokalen tijdens de diverse lessen zie ik weinig iPads in gebruik.

ipad_manager

Ongeveer een jaar later kwam de tablet met een Android operating systeem om de hoek kijken. De goedkopere Androidtablets vonden vrij snel de weg naar de gemiddelde huishoudens. Met een gemiddelde aanschafprijs van € 300 was een Android tablet een betaalbaar alternatief voor de duurdere iPad. De iPad is met een marktaandeel van ruim 56% nog altijd de nummer 1 tablet keuze maar het afgelopen kwartaal is de Android concurrentie aardig ingelopen. Androidtablets hebben op dit moment ruim 41% marktaandeel.

Een echte doorbraak van de tablet als de vervanger van de laptop heeft binnen onderwijsland nog niet structureel plaatsgevonden. Het kleine scherm, wat lastiger om “op het glas tikkend” hele verslagen mee te maken en het niet volledig compatible zijn met bestaande webpagina’s en (web) applicaties zijn hier debet aan. Indien je besluit om je hele onderwijsconcept en applicatie-infrastructuur om te gooien is het mogelijk om tablets in het onderwijs structureel wat meer in te zetten. (Artikel over de invoer van ipad op de burlington high school)

kind_tablet

Inmiddels zijn er ruim 2,8 miljoen tablets in Nederland over de toonbank gegaan. Ondertussen is de tablet aardig ingeburgerd en wordt de Pc steeds minder opgestart. Eindgebruikers willen gemak en hangen met enige regelmaat in de bank met hun tablet. De onlangs gelanceerde ultrabook hangt op basis van zijn eigenschappen in tussen de Pc en een tablet. Een snelle opstarttijd, licht van gewicht, vaak voorzien van een touchscreen en windows 8 als operating system maken het revolutionaire apparaten. Helaas zijn ze nu nog te kostbaar, pas in 2013 is een prijsdaling van ultrabooks te verwachten. Het inzetten van ultrabooks tijdens de les lijkt me een logisch vervolg op de inzet van de laptop. De ondersteuning van een ultrabook levert weinig verschillen op met de huidige standaard "de laptop".

Mogelijk dat de zojuist gelanceerde Microsoft tablet, de Surface, roet in het eten van het leven van de ultrabooks en tablets gaat gooien. Het concept van licht, windows 8 compatible, gebruik van apps (w.o. office 365) en touchscreen levert mogelijk voldoende argumenten op om de surface een plaats te laten veroveren op de tablet-markt. De startprijs van € 480 is wat aan de hoge kant. In navolging van de androidtablets zou een prijsstelling van € 300 mogelijk commercieel wat slimmer zijn. Windows 8 en office 365 die, denk ik, de surface verbinden met Pc en de ultrabook zijn prettiger van prijs. Om als medewerker binnen het MBO Windows 8 thuis te gebruiken kost het slechts € 12,50 (http://slim.nl/shop/Software/Besturingssysteem/Microsoft2011/Windows8.aspx ) Office 365 is kosteloos in te zetten voor onderwijsdoeleinden.

Mogelijk is de Surface nagenoeg 100 % compatible met onderwijswebpagina’s en (web) applicaties. Mocht deze tevens een eenvoudige ondersteuning bij virale, soft- of hardware mankementen kennen dan zou de kogel mogelijk wel eens snel door de onderwijskerk kunnen gaan.

We wachten het af…..

zp8497586rq

Reacties zijn gesloten.