ICT vaardigheid van onderwijsgevenden

Maarten de Koning, Kennisnet, verzorgt de presentatie.

Internet komt en is overal, er is razend veel aan data, super veel aan kleine berichten van kinderen en adolescenten. Een aantal van hen is continue gekluisterd aan hun smartphone, wachtend op een volgend bericht….. Deze studenten van de toekomst komen het onderwijs van de toekomst binnen. Het aansluiten met de leefwereld van de student zal door minder deskundigheid van de onderwijsgevenden op ICT gebied bij alle partijen binnen het onderwijsleerproces mogelijk frustratie opleveren.

Kennisnet is om die reden gevraagd om een standaard op efficiënt ICT gebruik voor docenten te definiëren. Binnen onderwijsland heeft elk instituut momenteel een eigen standaard resp. geen standaard.

Het beroep van de docent zal door Kennisnet onderzocht worden op het gebied van:

 1. pedagogisch didaktisch handelen
 2. professionele ontwikkeling.
 3. werken binnen schoolcontext.
Het onderzoek zal aansluitend leiden tot kaders en bijbehorende standaard. Kaders kunnen op hun beurt vertaald worden naar uniform HR- beleid binnen de instellingen en lerarenopleidingen. De bijbehorende standaard levert scholen handvatten om de kaders op inhoud te toetsen.

Aanwezigen beamen dat docenten aangeven dat er weinig behoefte is aan verbetering van e-skills. Elk docententeam heeft in meer of mindere mate een eigen ambitie op digitale vaardigheden. De managementlaag die daarboven hangt geeft weinig prioriteit aan verbeteren van die digitale vaardigheden.

Kennisnet is in staat om na het stellen van kaders en standaarden op aanvraag HR managers en ingezette veranderprojecten te ondersteunen. Via socrative worden aan het einde van de sessie via smartphone, laptop en tablet de meningen gepeild. Op http://ictbekwaamheid.kennisnet.nl/ is hierover nadere info aan te treffen. Voor iedereen binnen het onderwijs van harte aanbevolen……

Voldoende ICT vaardigheid van onderwijsgevenden is een voorwaarde om het onderwijs van de toekomst een boost te geven. Jammer dat het aantal aanwezigen (15) achter blijft bij de essentie van het onderwerp.

zp8497586rq

Reacties

ICT vaardigheid van onderwijsgevenden — 3 reacties

 1. Hoi Willem,
  Ik lees dat je bij het ROC Eindhoven werkt als ict man klopt dit? En zo ja ben je dan ook bekend met  "Fronter"? En zo ja zou je me misschien uit kunnen leggen waarom het niet fatsoenijk werk op een Android tablet of hoe ik dat kan verhelpen. Is dit bekend bij Jullie?
   
  Alvast bedankt en vriendelijke groet,
   
  Theis

  • Hallo Theis,

   Fronter werkt acceptabel op een android tablet met google chrome of opera als browser. (eigen ervaring). Fronter geeft zelf aan dat het 100 % werkt met firefox of IE op pc of Mac. Denk verder dat je beter kunt wachten tot windows surface met windows 8 als besturingssysteem. 

   Groet! Willlem
    

 2. Pingback: ICT vaardigheid van onderwijsgevenden | Willem van Dinther | Het gebruik van media in het onderwijs