Extrinsieke motivatie; ze sloegen me vroeger half dood!

Vanavond heb ik tijdens mijn gebruikelijke wandeling met de hond genoten van een prettige temperatuur en dito zomertijd. Nu je weer wat in de avond kunt zien, tref je makkelijker buurtgenoten aan en kom je tot een gesprek. Vanavond trof ik Martien, een markant figuur, midden 60 samen met zijn herder genaamd "Nel". Martien valt onder de het menstype "ruwe bolster, blanke pit". We raakten aan de praat zoals dat heet. Hij vroeg me naar wat ik, als "den schoolmeester", de afgelopen week zo een beetje gedaan had.

Ik vertelde hem dat ik een tweetal dagen aan een congres deelgenomen had. De vraag klonk: "En wa doede doar dan den hele dag ?". Ik heb hem uitgelegd dat er op dat congres van alles besproken en te zien was rondom onderwijs, Internet, computers en mobieltjes.  "Ja" klonk het: "Iedereen moet oan unne compjoeter, da moet zelfs ok van de bank, anders hedde gin geld mer. Ik snap der nie zo veul van." Toen ik aangaf dat hij dan zich zou moeten scholen gaf hij mij gelijk. "Het beste leren is as ge da zelf moet goan doen." Ik was het roerend met hem eens. Ik ben van mening dat de jeugd van tegenwoordig op deze manier makkelijker zou kunnen leren.
 
Ik vervolgde mijn betoog: "De jeugd is volop met zijn mobieltje bezig. Door dit mobieltje eenvoudig in de les in te zetten krijgt de les een andere beleving. Met die mobiel kunnen studenten oefenvragen maken, in de les stemmen, video bekijken, surfen, er kan steeds meer en meer met een mobieltje. Trek dat mobieltje de les in! De tijd van voor de klas een verhaal opdreunen is achterhaald. "Ja, da is slim", beaamde Martien, "die jong zitten den hele dag met zo'n ding te speulen". 
Mobielapps
 
Na een uitleg over intrinsieke en extrinsieke motivatie begon hij te lachen. "Extrinsieke motivatie; ze sloegen me vruuger op school half dood, thuis beurde ik er nog wat extra slaag! De schoolmeester en de pastoor hadden altijd gelijk." Toen heb ik Martien verteld dat ik er een weblog er op na hield. Heb hem aansluitend uitgelegd wat een weblog was en dat ik een bericht aan onze ontmoeting wilde wijden. Hij antwoordde: "Ge bent goed bezig, ik goa aan de koffie. Houdoe!"
 
Hij beende met Nel naar de overzijde van de weg. Ik vervolgde, enigszins in gedachten verzonken, mijn wandeling.

 


Reacties

Extrinsieke motivatie; ze sloegen me vroeger half dood! — 1 reactie

 1. Willem,
   
  Heel leuk, volgens mij heeft Martien wel vaker iets verteld maar dan over zijn vakgebied: de natuur.
   
  Groet.
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.