Een weekje leren zonder een Internetvoorziening

In de week van 12 mei ben ik er een weekje van tussen geweest. Samen met mijn zoon Wouter, mijn vismaat Leo en zijn zoon Bart zijn we er op uit getrokken om te gaan vissen nabij het Deense eiland Langeland. Langeland staat bekend om zijn grote kabeljauw en flinke platvissen. Het is mogelijk om voor beschaafde prijzen een huis en een boot te huren. Het walhalla van de sportvisserij op langeland is de plaats Spodsbjerg, daar worden de meeste grote kabeljauwen  gevangen. En daar droom je dus van….

Aangezien de week bepaald was en in Spodsbjerg alle boten verhuurd waren was er weinig keus. Er moest uitgeweken worden naar de punt van Langeland naar een plaats Lohals genaamd.  Een rustige community waar men erg op elkaar aangewezen is. Bij diverse huizen tref je een klein houten bouwsel aan waarin aan huis onder andere jam, brandhout, speelgoed, verse vis en eieren verkocht worden. Stop zelf het geld maar in het geldkistje!

DSCF0425

In deze omgeving zijn we met zijn vieren gaan vissen. Via internet geboekt, via internet gecommuniceerd en voorbereid. Zo met z’n vieren in een boot met een 50 pk motor gaan  varen is niet zo simpel, voldoende brandstof mee dus vooraf tanken , route uitzetten, niet over ondieptes anders ben je de schroef kwijt, bij teveel wind (5-6) terug, hoe is het met de stroming, grote boten ontwijken, gebruik van gps, fishfinder, dieptemeter, kaarten lezen  en dan tevens nog wat vis zien te verschalken. Gelukkig kregen we vanuit de organisatie, waar we het huis en boot gehuurd hadden, elke dag een sms met de weersverwachting. Jammergenoeg hebben we een twee en een halve dag slecht weer gehad, de andere dagen lukte het vrij aardig om met name kabeljauw, bot, schol, schar te vangen.

Op naar de visDeze vorm van training on the job is naar mijn mening de beste manier van leren. De digitale ondersteuning van onze leerervaring was beroerd in Denemarken, slechts 1 gratis hotspot in de haven van Lohals met een  erg beperkte brandbreedte was beschikbaar. Rondom het gehuurde huisje was geen open wifi te vinden! Oftewel dan maar verplicht afkicken. Ik vermoed dat de Denen op hun scholen een betere Internetvoorziening geregeld hebben.

denemarken

Het Deense onderwijssysteem wordt door nationale wetgeving geregeld. Het ondervisningsministeriet (ministerie van Onderwijs) is verantwoordelijk voor het lager en voortgezet onderwijs, postsecundair  beroepsonderwijs, professionele bacheloropleidingen en AK-opleidingen en bepaalt in grote lijnen de  onderwijskaders, de curricula en de eindtermen. Verrassend is de landelijk originele geüniformeerde wijze van beoordelen. Ze werken er met cijfers van -3 tot en met 12

Lekker uitgerust en weer een (leer)ervaring rijker!


Reacties

Een weekje leren zonder een Internetvoorziening — 2 reacties

 1. Hallo Willem,
  even een paar vraagjes.
  Wij zijn een groep van 4 jongens die veel vissen
  maar beginnend  boot vissers hoe was uw ervaring in Lohals t.o.v Spodjsberg
  het probleem bij ons is 2 jongens willen Lohals en 2 Spodjsberg
  Ik kreeg het idee dat Lohals niet zo best is om op kabeljauw tevissen en Spodjsberg wel
  kunt u wat het een en ander uitleggen
  vriendelijk bedankt Raymond

  • Hallo Raymond,
   sorry voor de late reaktie. Ben bezig met een verbouwing van mijn huis.
   Ja, in Spodsbjerg is het beter vissen op grote gullen.
   Je zit daar bij de vaargeul, wat spannender vissen.
   Lohals is prima om te gaan vissen, niet om met kilo’s filet terug te komen.
   Prima voor platvis, minder voor gul. Leuk om voor een eerste keer te gaan.

   Ik hoop dat jullie hier voldoende aan hebben.
   Succes!

   Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.