Digitale boekentas – deel 2: software

Diverse collegae binnen ons ROC hebben aangegeven dat zo een webblogje wel gemakkelijk is. Als je wat op gebied van digitale onderwijsondersteuning aan het zoeken bent, heb je op deze wijze een handig vertrekpunt. Ook als het gaat over de inhoud van de digitale boekentas.
Over software op de laptop kun je erg lang prakkiseren. Bij het invoeren van laptops  is het softwarepakket  vaak een vertaling  van de situatie op “het vaste netwerk “. 
Het  onderwijs is veelal verweven met een instituutsbrede inrichting op een microsoft platform van office applicaties draaiend binnen een windows omgeving.
Een beweging op softwaregebied in de richting van  open source, open standaarden en “cloud computing” (zie ook youtube hieronder) is eerder gedreven door financiële dan door ideologische motieven.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ae_DKNwK_ms]

Voor een student en de ouders die over het algemeen in de buidel mogen tasten is het financiële plaatje het belangrijkst.
Nu kan een student voor weinig geld terecht bij SLIM. Slim is een initiatief van de slb diensten. SLBdiensten is intermediair tussen onderwijsinstellingen en leveranciers van software, courseware en hardware. De afgelopen jaren heeft SLBdiensten veel overeenkomsten met softwareleveranciers afgesloten. Onderwijsinstellingen die via SLBdiensten een licentieovereenkomst afsluiten, kunnen voordelig gebruik maken van programmatuur van de diverse leveranciers. Op dit moment kost een windows 7 licentie 53 €, een office 2007 pakket kost 39,75€. Ook bieden zij pakketten aan voor studenten met een Mac.
Op enkele scholen binnen ROC Eindhoven is, om enge beestjes tegen te gaan, gekozen voor avast  als gratis anti-virus pakket. In de praktijk levert die keuze tot op heden weinig problemen op. In 2010 is volgens specialisten de verwachting dat cyberciminelen op het gebied van mobiele platformen en nepvirussen actief worden. Opletten dus!
Om een student te ondersteunen in het gebruik van zijn laptop is er binnen de leeromgeving vaak een digitale helpdesk gemaakt. Daar zijn veelal drivers, updates en handleidingen op diverse  gebieden  aan te treffen. Van installeren tot een herstelpunt terug zetten. Van het maken van een back-up tot het terugzetten ervan.

verbanddoos

Het aanleren van enige digitale zelfredzaamheid zou naar mijn mening opgenomen moeten worden binnen alle landelijke kwalificatiedossiers.  
Een verband met de competenties  “instructies en procedures opvolgen" en "met druk en tegenslag omgaan”  is volgens mij prima te leggen. Toch

zp8497586rq

Reacties zijn gesloten.