De open dag in het onderwijs gaat met de tijd mee

Vandaag was er de traditionele open dag. Vanaf een uur of 11 tot een uur of 4 werden de diverse  onderwijsgebouwen aan de Sterrenlaan bevolkt door veel vreemde gezichten. In de loop van de jaren heb ik een verschuiving op de open dag mee mogen maken. Waar vroeger de ouders het voortouw nemen in het stellen van vragen zijn het nu hun de kinderen die veelal de vragen stellen. Ik zie aan de statistieken dat websites en social media van de school door de kids kritisch doorgespit worden. En daar doe je het voor; een mooie gewaarwording.

opendag1-550x317

1995
De open dag in 1995 ,een twintig jaren gelee, was heel anders van opzet dan de dag die ik vandaag heb mogen meemaken. Ik verzorgde destijds het vak warenkennis op de MDS (Middelbare Detailhandels School), deel van het Economisch Lyceum  Eindhoven (ELE). Het ELE was binnen Eindhoven en omstreken een school met een goede naam.  Als het open dag was dan gingen alle kasten open. Alle items die gebruikt werden voor mondelinge examens warenkennis kwamen uit de kast. Glas, gesteenten, keramiek, leer, kunststoffen, textiel, food, metalen en fotografie. Van automotoren tot lege flessen met wilde wijnetiketten. Tevens werden er chemische proeven gedaan en stond er een destilleerkolom te pruttelen. Kijk! Zo maak je sterk alcoholische dranken.

destillatie

Dagje uit
Tijdens de open dag liep Eindhoven uit voor een dagje vermaak op de Jasonstraat. Ouders maar ook  buurtbewoners lieten zich door docenten voorlichten over diverse onderwerpen en vraagstukken. De kinders die volgenden waren veelal stil en gedwee. We hebben, in die periode, een keer pakken sinaasappelsap bij de destilleerkolom gezet. Verder wat bekertjes om het sap te kunnen mixen met de destillaten uit de kolom. Dat jaar bleef het erg druk in het lokaal met proevende ouders. Toen er wat jonge kaas rond ging kregen we helemaal niemand meer naar buiten. Het was wel heel erg gezellig.

wrtyy562015
Vandaag was het wederom druk en sfeervol in het gebouw. In diverse lokalen werden presentaties door medewerkers verzorgd. Lesmateriaal lag ter inzage om een idee te krijgen van de opleiding.
Er waren veel eerste- en tweedejaars  studenten op de been. Ouders en hun kroost kwamen gericht voor opleidingsinformatie. Er was vooraf door de schoolorganisatie nagedacht over routing en bewegwijzering, PowerPoints, instructie- en YouTubefilms en de innerlijke mens. Er was verder een warme ontvangst georganiseerd die er voor zorgde dat elke bezoeker snel vrij gericht op pad kon. Studenten stonden bij de afdeling Retail BOL 4 met eigen presentaties voor diverse groepen bezoekers. Het waren veelal de VMBO-T studenten die vragen gingen stellen aan onze eigen studenten. Voor onze student een leermoment; voor elke bezoeker een authentiek en eerlijk verhaal.

Film
Om de open dag wat luister bij te zetten heb ik een film met betrekking tot de opleidingen ondernemer detailhandel en filiaalmanager in elkaar gezet. Ik heb deze video op YouTube gezet. Wie wil kan die hieronder bekijken.

Het was gezellig en inhoudelijk goed vandaag. Tevens heb ik twee oud-studenten mogen ontmoeten die, op hun beurt, met hun eigen kinderen langs kwamen.

Heel wat anders dan vroeger; toch net zo leuk!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.